Sudjelovanje na Međunarodnom tečaju o seizmologiji u Podgorici

Od 9. do 11. listopada 2023. godine suradnici na projektu Anamarija Tremljan i Marko Kapelj sudjelovali su na seizmološkoj radionici EPOS „Otvoreno dijeljenje seizmoloških podataka sljedeće generacije za znanost i društvo“.

Radionica, na kojoj je prisustvovalo oko 100 sudionika, označava prekretnicu u koordinaciji i širenju seizmologije na europskoj razini unutar EPOS okvira i jedinstvenu priliku za znanstvenu i tehničku razmjenu unutar europske seizmološke zajednice (I). Na radionici je predstavljen znanstveni poster „Deploying a FDSN server“, autora Tomislava Fiketa, Ines Ivančić, timova Seizmološke službe i CROSSNET-a.

Radionica je zamišljena kao uvodni događaj za GFZ-ov (Njemački istraživački centar za geoznanosti) “Međunarodni tečaj o seizmologiji, analizi seizmičkih podataka, procjeni opasnosti i ublažavanju rizika“ koji se održao u Podgorici u listopadu 2023. godine. Cilj tečaja bio je unaprijediti procjenu opasnosti od potresa i procjenu rizika kroz obuku o metodama seizmološke analize. Tečaj pruža teorijske osnove i praktičnu obuku u primijenjenoj seizmologiji, posebno za geoznanstvenike i inženjere iz zemalja u razvoju (II).

Različiti stručnjaci predstavili su razne teme iz područja seizmologije: povijest seizmologije, statistika potresa i obrada podataka kataloga potresa, analiza seizmograma, parametre izvora potresa i širenje valova, inženjerska seizmologija, seizmički hazard i dr.

U sklopu GFZ ITC dobili smo priliku predstaviti istraživanje “Seismological Station Suitability in Baranja Region – Case Study” autora Marka Kapelja te istraživanje “A multidisciplinary approach to selecting potential seismological instrument installation sites in Sisak-Moslavina County, Croatia” autorice Anamarije Tremljan.  

U sklopu tečaja održana je i terenska nastava na području Komova, Virpazara i Rijeka Crnojevića.

Srdačno zahvaljujemo svima u organizaciji tečaja, a posebice dr. Simone Cesca (GFZ German Research Centre for Geosciences) i Jadranki Mihaljević (Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore).