Postavljanje mobilnih postaja na otoku Krku

U jutarnjim satima 16. veljače, u 10 sati i 47 minuta, u blizini mjesta Draga Bašćanska na otoku Krku dogodio se jak potres magnitude 4.8 prema Richteru. Intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS (Europska makroseizmička ljestvica). Potres se osjetio na širem području. Nakon njega uslijedio je niz slabijih potresa od kojih je najjači bio magnitude 2.7 prema Richteru, a dogodio se u 09 sati i 53 minute. (Izvor: Izvješće)

U periodu od četvrtka 16. do subote 18. veljače djelatnici Seizmološke službe Republike Hrvatske i suradnici na projektu CROSSNET postavili su 13 mobilnih postaja koje će bilježiti naknadne potrese na području otoka Krka i njegove okolice. U narednih nekoliko tjedana ili čak mjeseci može se očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolici epicentra glavnog potresa, a postavljena mobilna mreža omogućit će bolje praćenje seizmičke aktivnosti na navedenom epicentralnom području.

Na 13 mobilnih postaja sveukupno je postavljeno sedam ETNA 2 akcelerografa koji služe za bilježenje bliskih jakih potresa, deset minijaturnih širokopojasnih seizmometara MBB-2 i deset Quanterra Q8 koje služe za prikupljanje podataka sa seizmoloških senzora.

Dana 20. veljače u 17:04:29.2 UTC, na granici Turske i Sirije dogodio se potres procijenjenog intenziteta u epicentru VIII° EMS, lokalna magnituda iznosila je 6.3. Na slikama je prikazan zapis potresa na novopostavljenim stanicama u Baškoj i Vrbniku na otoku Krku.