Edukacija o uređajima Omnisensor, MBB-2 i mobilnim kompletima

Od 6. do 10. veljače 2023. godine, inženjeri Stepa Petrović Čačić i Stevan Plasonja, iz Kinemetrics, Inc. održali su edukaciju djelatnicima Seizmološke službe o uređajima koji su dostavljeni u sklopu treće pošiljke opreme.

Omnisensor je uređaj koji se sastoji od akcelerometra modela Episensor i seizmometra modela MBB-2, koji se može postaviti kao klasični senzor ili u bušotinu. MBB-2 je troosni širokopojasni seizmometar malih dimenzija koji je dizajniran za izravno povezivanje s digitalizatorom Quanterra Q8, a također je dio mobilnog kompleta.

U okolici zgrade Geofizičkog odsjeka PMF-a u petak 10. veljače 2023. godine održana je terenska vježba mjerenja seizmičkog šuma s mobilnim kompletima koji će se koristiti pri odabiru pogodnih lokacija za postavljanje seizmoloških postaja. Sastoje se od digitalizatora Quanterra Q8 koji je spojen na seizmometar MBB-2, GPS antenu i 48 Ah bateriju.

Zahvaljujemo inženjerima Petroviću Čačiću i Plasonji na korisnim predavanjima i pokaznim vježbama, te se radujemo budućoj suradnji.