Edukacija o uređajima Quanterra Q8 i STS-2.5

Od 12. do 14. prosinca 2022. godine, inženjeri Stepa Petrović Čačić i Stevan Plasonja, iz Kinemetrics, Inc. održali su edukaciju djelatnicima Seizmološke službe o digitalizatorima i seizmometrima koju su dostavljeni u sklopu prve pošiljke opreme. Edukacija je obuhvaćala razumijevanje principa rada ovih uređaja, njihovih mogućnosti i ograničenja, te načina na koji se koriste za prikupljanje i obradu seizmičkih podataka.

Digitalizator Qantix Quanterra Q8 je najnoviji član Quanterra Qantix obitelji sustava za prikupljanje podataka visoke rezolucije uz nisku potrošnju energije. Digitalizira podatke dobivene s akcelerometra i seizmometra, te predstavlja najnapredniji sustav za prikupljanje podataka sa seizmoloških senzora. U okviru projekta CROSSNET nabavljeno je ukupno 140 ovakvih digitalizatora.

Digitalizator Qantix Quanterra Q8

Seizmometar STS-2.5 je širokopojasni seizmometar dizajniran za najbolje seizmološke postaje. Izuzetno je osjetljiv instrument, te može zabilježiti čak i slobodne oscilacije Zemlje. Kako bi se njegova osjetljivost maksimalno iskoristila, zahtijeva posebne uvjete instalacije na lokacijama minimalne razine ambijentalnog šuma. U okviru projekta CROSSNET nabavljeno je 20 ovakvih uređaja.

Seizmometar STS-2.5
Zahvaljujemo inženjerima Petroviću Čačiću i Plasonji na korisnim predavanjima, te se radujemo budućoj suradnji.